
Næsten samtlige partier i Folketinget har indgået en aftale om en langsigtet plan for psykiatrien, som skal sikre øget økonomisk støtte, bedre rettigheder til unge patienter og kortere ventetider.
Ifølge aftalen ønsker politikerne at undersøge nye metoder til at håndtere udfordringerne med lange ventelister. De anerkender dog også, at løsningerne er komplekse og kræver en grundig, faglig og bredt involverende indsats. Sundhedsstyrelsen skal derfor sammen med relevante fagfolk udvikle et forslag, der sikrer ensartet kvalitet i diagnostik, behandling og opfølgning over hele landet, som derefter fremlægges for aftalens parter. Det er en god ambition, men det er unødvendigt at starte helt fra bunden, da der allerede findes succesfulde løsninger fra udlandet, og det er vigtigt at der handles nu!
I Canada har man gennem de sidste 20 år haft stor succes med at lade almen praksis stå i spidsen for at identificere, udrede og behandle personer med ADHD. Modellen kaldes ”Collaborative Mental Health Care” og indebærer tæt samarbejde mellem praktiserende læger, psykiatere, psykologer og socialrådgivere. Et studie fra 2018 viste, at praktiserende læger i Canada kunne stille en korrekt ADHD-diagnose i 94% af tilfældene.
For børn og unge, der venter i månedsvis på udredning, kan konsekvenserne være dybt alvorlige. Forestil dig en dreng på 12 år, som ikke længere tør gå i skole, fordi han dagligt kæmper med følelsen af utilstrækkelighed og isolation. Eller en pige på 15 år, som trækker sig ind i sig selv og lider af angst, fordi hun ikke kan forstå, hvorfor hendes liv føles uoverskueligt. De ekstra måneder med ventetid kan betyde, at disse børn og unge mister deres venner, falder bagud fagligt, udvikler angst eller depression, og risikerer langvarige sociale og psykiske vanskeligheder, der kunne være undgået med en tidligere indsats.
En oplagt løsning er derfor at give danske praktiserende læger en større rolle i behandlingen af ADHD, som man allerede gør med stor succes i Canada. Selvfølgelig skal dette ledsages af et kompetenceløft for almen praksis – ligesom vi så i 2018 med diabetesbehandlingen. Det er vigtigt, at at Lægestanden ser positivt på denne mulighed for at gøre patientrejsen lettere uden at der gås på kompromis med kvaliteten.
En trinvis model, hvor større lægehuse med tværfaglige kompetencer regionalt bliver centrale henvisningspunkter, kunne være en effektiv start. Det vil gøre processen mere overskuelig for borgerne og bidrage betydeligt til at nedbringe ventetiderne.